Social media marketing: met dit stappenplan bepaal je je strategie

Social media marketing

Social media marketing kan effectief zijn om een betrokken publiek op te bouwen daar waar je (potentiële) klanten al zijn, om traffic te genereren vanuit verschillende bronnen voor een constante bezoekersstroom, en om je bedrijf te laten groeien.

Maar social media marketing kan ook een tijdrovende taak zijn die er vaak bij inschiet, waardoor je aanwezigheid op sociale media of niet wordt opgemerkt door je doelgroep of geen belangstelling opwekt. Een verspilling van middelen dus, in plaats van de waardevolle toevoeging die social media marketing kan zijn.


Een webshop starten en meteen beginnen met verkopen? Probeer Shopify nu gratis.


Wat het verschil maakt tussen deze twee scenario’s, is een duidelijke strategie waarmee je al je socialmedia-activiteiten doelgericht uitvoert. Plus een gestroomlijnd proces dat ervoor zorgt dat je die strategie kunt toepassen zonder dat het te veel van je aandacht opeist.

Maar het begin kan lastig zijn. Er zijn zoveel verschillende kanalen waar je een aanwezigheid kunt creëren en dat vergt nu eenmaal inspanning.

Daarom hebben we dit uitgebreide stappenplan voor je samengesteld. Hierin lees je hoe je je eigen socialmediastrategie opstelt en vind je tools en tips om die strategie voor je social media marketing ook succesvol toe te passen.

Het belang van social media strategie

Voordat je iets post, is het goed om het grote plaatje goed in beeld te brengen: wat wil je precies bereiken met je activiteiten op social media? En hoe kun je dat het best aanpakken?

Je bedrijf (je website of webshop) is het middelpunt van je socialmediastrategie. En je strategie is de manier waarop je al je activiteiten op social media op een lijn brengt met je doelen.

Of het nu om TikTok-advertenties of influencer-marketing gaat, sociale media geven merken toegang tot kosteneffectieve marketing. Social media marketing kan allerlei marketingfuncties dienen:

 • Verkeer en verkoop stimuleren
 • Influencer-netwerken aanboren
 • Merkbekendheid opbouwen
 • Een betrokken publiek vergaren
 • Verbinding maken met klanten en prospects
 • Klantenondersteuning bieden

Dit komt omdat je een breed scala aan social media netwerken hebt om op te nemen, elk met zijn eigen sterke en zwakke punten om te overwegen.

Om het simpel te houden en het makkelijk maken om aan de slag te gaan, splitsen we je social media-strategie op in zeven delen:

 1. Doelen: de resultaten die je van je inspanningen wilt hebben en hoe je deze gaat meten.
 2. Doelgroepen: Onderzoek en definieer je klanten.
 3. Metrics: het creëren van een datagestuurde marketingstrategie.
 4. Contentmix: terugkerende ideeën of berichttypes om op te nemen in jouw sociale media-programmering.
 5. Kanalen: de sociale netwerken waaraan je je tijd wilt besteden en waarvoor je ze gaat gebruiken.
 6. Infrastructuur : Opzetten van het proces en de tools om jouw strategie efficiënt uit te voeren.
 7. Verbeteringen: Gedurende het jaar aanpassen en innoveren.

Dit is geen recept voor succes, maar een kader om de basis te leggen voor je social media marketing . Aan het eind van deze handleiding heb je als het goed is een beter beeld van hoe al deze aandachtspunten als een puzzel in elkaar schuiven en elkaar aanvullen zodat je slimmere beslissingen kunt nemen en je strategie na verloop van tijd kunt aanpassen.

Hoe maak je een marketingstrategie voor social media?

In 2020 kwamen er dagelijks meer dan 1,3 miljoen nieuwe gebruikers bij op sociale media. Elk van hen besteedde gemiddeld twee uur en 25 minuten aan social media kanalen en berichten.

Een goede strategie helpt jouw merk de juiste klanten te vinden in deze social media wereld. Of je nu nieuw bent met sociale media of je jouw strategie voor 2022 opnieuw bekijkt, volg deze stappen om een social media strategie op te stellen.

 • Stel doelen die relevant zijn voor jouw bedrijf
 • Identificeer uw doelgroepen
 • Bepaal uw statistieken en KPI's
 • Creëer je contentmix

Stel doelen die relevant zijn voor uw bedrijf

Alles wat je doet en post, moet gekoppeld zijn aan een van je bedrijfsdoelen. Stel dus eerst vast wat je doelen zijn en bedenk hoe je het succes van je social media marketing inspanningen gaat meten.

Dit zijn enkele doelen die het overwegen waard zijn en die je meteen of op een later moment kunt toevoegen aan je strategie:

  Merkbekendheid vergroten: Bereik meer mensen om de kans te vergroten dat je merk wordt gezien door de juiste mensen. Je kunt dit meten aan de hand van vertoningen/bereik, aantal keren gedeeld, vermeldingen en andere signalen die aantonen dat een echt persoon je post(s) heeft gezien.

  Vraag creëren voor je producten: Maak mensen enthousiast voor je producten door relevante inspirerende of informatieve content te bieden. Dit kun je vervolgens meten via het aantal klikken naar je website, producten die zijn toegevoegd aan een winkelwagen of opmerkingen/berichten van geïnteresseerde klanten.

  Leads genereren: Verleid je publiek om hun e-mailadres achter te laten en warm ze vervolgens op richting een aankoop. Je kunt zo ook een doelgroep van geïnteresseerde shoppers opbouwen die je kunt retargeten met advertenties.

  Directe verkoop: Dit zijn betalende klanten die het resultaat zijn van je socialmedia-activiteiten. Je kunt dit meten aan de hand van het aantal bestellingen of je omzet.

  Offline verkeer stimuleren: Als je een fysieke winkel hebt of evenementen organiseert, is een van je doelen om mensen naar een bepaalde fysieke locatie te krijgen.

  Netwerken om samenwerkingen tot stand te brengen: Leg contact met influencers of gelijkgestemde merken voor influencermarketing- of co-marketingcampagnes.

  Een trouwe achterban opbouwen: Bouw een betrokken publiek op dat geïnteresseerd is in wat je te vertellen hebt. Gebruik geen gekochte of fake volgers om het aantal volgers te vergroten. Je hebt veel meer aan een authentieke community van mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in je producten en die je content of producten bij anderen promoten. Je kunt dit meten door het aantal volgers dat je in een bepaalde tijd erbij hebt gekregen of hebt verloren, of met het betrokkenheidspercentage (totale betrokkenheid gedeeld door het aantal volgers).

  Social proof opbouwen: Verzamel positieve testimonials of content afkomstig van klanten/influencers, die je merk in een positief daglicht zetten en die je mogelijk kunt gebruiken bij andere marketingactiviteiten.

  Klantenservice bieden: Door aanwezig te zijn op social media geef je klanten de gelegenheid om vragen te stellen, klachten te uiten en om informatie te vragen. Een van je doelen is dus om deze ondersteuning te bieden aan klanten of om klanten door te sturen naar een ander kanaal. Eén manier om dit te meten is aan de hand van je reactietijd voor privéberichten (bijvoorbeeld te zien aan een badge op je Facebook-pagina).

  Een autoriteit worden in je doelmarkt: Social media geeft je een stem die je niet alleen kunt gebruiken om deel te nemen aan gesprekken, maar ook om die gesprekken een bepaalde richting op te sturen. Door jouw specifieke kennis te delen kun je zo geloofwaardigheid kweken rondom je producten of diensten.

  Al je keuzes moeten een of meer van deze doelen dienen. Daarnaast moeten alle nieuwe ideeën en tactieken die je wilt uitproberen, beoordeeld worden op de mate waarin ze kunnen bijdragen aan het behalen van deze doelen. Sommige zijn misschien investeringen voor de lange termijn, andere meer bedoeld voor de korte termijn.

  Houd deze doelen in gedachten tijdens de volgende stap: bedenken wie je precies wilt bereiken.

  Je doelgroep bepalen

  Marketing, zowel op social media als daarbuiten, begint met een duidelijk beeld van je ideale klant. Neem de tijd om onderzoek te doen naar je doelgroep. Kijk naar demografische en psychografische gegevens of patronen die je helpen een beeld te vormen van wie je klant zou kunnen zijn. Met deze oefening verzamel je niet alleen waardevolle informatie voor je strategie, maar ontwikkel je ook een communicatiestijl en toon voor je merk die aansluiten bij je doelgroep.

  Als je bedrijf zich sowieso al op een niche-doelgroep richt (bijvoorbeeld mensen met katten), is dit makkelijker dan wanneer je probeert een breder publiek aan te spreken (bijvoorbeeld internetproviders of luchtvaartmaatschappijen). Kijk eens rond op de plekken waar je beoogde klanten zich vaak bevinden, bijvoorbeeld op Reddit, en bekijk de opmerkingen bij blogposts om te zien wat hen bezighoudt.

  Facebook, een van de grootste sociale netwerken met 2,89 miljard actieve gebruikers per maand, is ook een uitstekende plek om wat onderzoek te doen naar je doelgroep. Bekijk de webpagina’s van je concurrenten en klik door de profielen van enkele betrokken trouwe volgers om een beter idee te krijgen van wie zij zijn en wat hun interesses zijn.

  Als je eenmaal voldoende informatie hebt verzameld, voeg je alles samen en stel je op basis van de gevonden kenmerken je ideale klant op, een zogenaamde ‘buyer persona’.

  Je hoeft niet alle kenmerken in te vullen, maar noteer zoveel als je kunt om een goed beeld te schetsen van deze persoon.

  Locatie: Waar wonen je ideale klanten? Alleen het land kan al nuttig zijn, maar als je een lokaal bedrijf hebt of slechts in een bepaald gebied actief wilt zijn, richt je dan op die plekken.

  Leeftijd: Wat is de leeftijdsgroep van je klanten? Houd dit zo breed mogelijk tenzij je zeker weet dat je beoogde klant een bepaalde leeftijd heeft.

  Geslacht/gender: Wat is het geslacht of de genderidentiteit van je klanten? Afhankelijk van je merk kan dit totaal onbelangrijk of juist essentieel zijn.

  Interesses: Welke interesses, hobby’s en passies hebben je klanten? Deze informatie komt van pas bij doelgroeptargeting en het bedenken van contentideeën. (Bijvoorbeeld: koken, hip hop, yoga).

  Carrière/branche: In welke branche zijn ze werkzaam en welke functies hebben ze? Of dit relevant is voor jou, hangt af van je bedrijf.

  Inkomensniveau: Wat is hun inkomensniveau? Zijn ze prijsbewust of bereid om wat meer uit te geven aan kwaliteitsproducten?

  Relatiestatus: Zijn je klanten single, aan het daten of getrouwd? Dit is bijvoorbeeld handig om te weten als je in de trouwbranche zit.

  Favoriete websites/apps: Voor wat voor soort websites maken ze bladwijzers aan? Kijken ze dagelijks op Instagram of Pinterest? Zijn er bepaalde apps waar ze niet buiten kunnen?

  Motivatie om te kopen: Welke redenen hebben deze klanten om jouw product te kopen? Stel je verkoopt sportartikelen, zijn dit vragen die je jezelf kunt stellen: Zien je klanten sporten als een soort statussymbool? Of zijn ze op zoek naar een manier om sport in hun drukke leven in te passen?

  Twijfels om te kopen: Wat zouden redenen kunnen zijn dat ze je product niet kopen? Twijfelen ze over de kwaliteit?

  Overige informatie: Alles wat je nog niet genoteerd hebt, maar wel relevant is, zoals opleiding, levensfase (kersverse ouders), evenementen die ze bijwonen, enz.

  Bij het creëren van persona’s gaat het er niet om dat je beschrijving 100% nauwkeurig is, maar dat je een zo goed mogelijke inschatting maakt van het type persoon dat het makkelijkst is te converteren naar een klant.

  Laten we als voorbeeld zeggen dat ik mijn eigen kledingmerk ben begonnen dat t-shirts verkoopt voor potentiële klanten in de omgeving van Amsterdam:

  • Locatie: Nederland
  • Leeftijd: 22 tot 34 jaar
  • Interesses: Foodie, hiphop, bars, basketbal
  • Carrière/branche: Business of tech
  • Inkomensniveau: 40.000 tot 70.000 euro
  • Relatiestatus: Single
  • Favoriete websites om te bezoeken : BlogTO, Toronto Life , Instagram, Facebook
  • Motivatie om te kopen: Pronk met hun trots om dit Nederlandse merk te dragen
  • Koopzorgen: koop liever bij een gevestigde concurrent of vermijd merken die niet authentiek lijken of niet echt bekend zijn in Nederland

  De meeste van deze kenmerken kun je direct of indirect targeten via advertenties op social media kanalen, maar het is handig om het allemaal op te schrijven en als basis te gebruiken voor het soort content dat je wilt delen en de toon die je wilt gebruiken.

  Houd de persona’s breed. Wanneer je je strategie eenmaal uitvoert en steeds meer echte feedback krijgt, verandert dit nog. Je persona’s ontwikkelen zich en worden nauwkeuriger.

  Misschien blijkt een van je aannames onjuist of hebben je klanten een kenmerk waar je helemaal niet aan had gedacht.

  Hoe dan ook is social media marketing een van de beste manieren om erachter te komen wie je klanten echt zijn. En je bevindingen kun je ook gebruiken voor andere bedrijfsaspecten, zoals productontwikkeling.

  Je kunt nog een stapje verder gaan en verschillende doelgroepen of doelsegmenten ontwikkelen, zoals cadeauzoekers, shoppers die al bij de concurrent kopen en influencers of bedrijven waar je graag contact mee wilt leggen.

  Maar ook met ten minste één hoofddoelgroep heb je al een betere uitgangspositie voor de volgende stap in je socialmediastrategie: wat ga je posten.

  Bepaal belangrijke statistieken en KPI's

  Het voelt alsof er een miljoen cijfers zijn om naar te kijken voor jouw sociale media-analyses. Er is een nummer voor bijna alles.

  Elk social media platform heeft een andere analysetool. Wat je besluit bij te houden, hangt af van bovenstaande doelen.

  Er zijn echter een paar cijfers die je in de gaten wilt houden om jouw sociale media-accounts te laten groeien.

  Betrokkenheid

  Betrokkenheid bij sociale media omvat het volgen van een aantal verschillende statistieken. Het wordt gebruikt om te begrijpen of jouw publiek actief interactie heeft met jouw content/inhoud en hoe effectief campagnes zijn. Hoge betrokkenheidspercentages duiden op een 'gezond' publiek (dwz hoe actief/betrokken ze zijn) en dat jouw inhoud interessant is.

  Je kijkt naar verschillende engagementstatistieken, zoals:

  • Vind-ik-leuks, reacties en retweets. Betrokkenheidspercentages zoals shares of retweets zijn op elk platform anders. Maar vind-ik-leuks en opmerkingen zijn universeel voor iedereen.
  • Betrokkenheid. Dit getal is het aantal post-engagementen gedeeld door het aantal vertoningen voor elke.
  • Klikken. Deze statistiek is nauw verbonden met de doorklik en toont het aantal keren dat iemand op jouw inhoud klikt.

  Bewustzijn

  Bewustzijnsstatistieken kunnen je vertellen over de zichtbaarheid van jouw merk op een platform. Als je doelen hebt om de naamsbekendheid te vergroten, kijk dan naar:

  • Account vermeldt. Het aantal keren dat iemand jouw merk vermeldt op sociale media. Deze kunnen positief of negatief zijn en geven jou de kans om op mensen te reageren en de perceptie van jouw merk vorm te geven.
  • Indrukken. Het totale aantal keren dat een bericht in de tijdlijn van een browser is verschenen.
  • Bereik. Het totale aantal unieke mensen dat jouw inhoud te zien krijgt.
  • Sentiment. De stem van jouw merk. Het laat zien hoeveel mensen over jouw merk praten in vergelijking met concurrenten.

  Rendement op investering (ROI)

  Een van de belangrijkste statistieken voor elke sociale-mediacampagne is de ROI. Je kunt de verkoop volgen als je een in-app store zoals Facebook Shops gebruikt. Je ziet hoeveel mensen iets op je website hebben gekocht via een sociaal kanaal in je Shopify Analytics onder Verkoop per sociale bron.

  Creëer je contentmix voor social media

  Je kunt het beheren van een socialmediakanaal een beetje vergelijken met je eigen tv-netwerk hebben.

  Op elk social media kanaal kun je een serie produceren met wekelijks nieuwe afleveringen. Je kunt je content vervolgens ook op je andere kanalen posten (bijvoorbeeld cross-posten van Snapchat naar Instagram). Of populaire afleveringen herhalen om lege tijdvakken te vullen, en reclameblokken invoegen om je producten te verkopen.

  Door voor jezelf vast te stellen waar je content precies uit bestaat (zoals vaste rubrieken en thema’s), wordt het makkelijker om van tevoren nieuwe content te bedenken en een vast schema aan te houden. Op die manier bied je je publiek zowel afwisseling als consistentie. En zo voorkom je dat je elke dag wanhopig op zoek moet naar iets om te posten.

  De meeste succesvolle socialmedia-accounts wekken een bepaalde verwachting bij hun volgers en vervullen die ook consequent. Het begint vaak met de volgende vraag:

  Hoe kun je je doelgroep consequent waarde blijven bieden, los van je producten?

  Het gaat niet alleen om wat je post, maar ook hoe je je middelen inzet (tijd, geld, creativiteit) om je aanwezigheid op een bepaald kanaal op peil te houden. Sommige ideeën zijn een grotere investering waard omdat ze bijdragen aan meerdere doelen tegelijk.

  Het is ook handig om ideeën te hebben voor content die je van tevoren kunt plannen, kunt herhalen en kunt inplannen om op regelmatige basis te publiceren.

  Misschien wil je elke dinsdag een verhaal van een klant uitlichten en elke woensdag en vrijdag een citaat posten. Dit zijn relatief eenvoudige items waar je je contentkalender mee kunt opvullen terwijl je aan uitgebreidere items werkt, zoals een promotievideo of blogpost.

  Je contentmix kan uit de volgende items bestaan:

   1. Nieuws: Informatie over wat er allemaal gebeurt in je branche of posts die te maken hebben met wat op dat moment trending is.
   2. Inspiratie: Motivatie om je producten te gebruiken of een bepaalde lifestyle na te streven, zoals citaten of foto’s van over de hele wereld.
   3. Educatie: Deel interessante statistieken of leuke feitjes, tutorials of instructievideo’s uit je blog of YouTube-kanaal.
   4. Product-/promotionele posts: Mooie productfoto’s die laten zien hoe je producten worden gebruikt, demovideo’s, testimonials of uitleg over een feature kunnen helpen je uiteindelijke doel te bereiken om meer verkopen te genereren. Vaak kun je deze items later weer gebruiken voor advertenties.
   5. Wedstrijden en weggeefacties: Een wedstrijd of gratis download in ruil voor een e-mailadres is een ideale manier om iets anders dan je producten te promoten dat waardevol is voor jou maar ook je publiek.
   6. Content van klanten/influencers: Foto’s of video’s van klanten of mensen die zij volgen.
   7. Community-evenementen: Deel bijeenkomsten, inzamelingsacties of workshops. Dat is zeker interessant als je een lokaal bedrijf hebt.
   8. Vragen: Stel je doelgroep een vraag of doe een verzoek om reacties uit te lokken, zoals ‘Tag een vriend die altijd te laat is’. Of beantwoord een vraag die je vaak krijgt van klanten.
   9. Tips en trucs. Deel nuttige informatie en tutorials over jouw producten.
   10. Achter de schermen: Laat zien hoe je product wordt gemaakt of wat je zoal doet om je bedrijf te laten groeien. Je publiek een kijkje achter de schermen geven en de mensen achter je bedrijf laten zien, kan enorm helpen om vertrouwen te kweken of je merk een eigen gezicht te geven.
   11. En nog veel meer: Wees creatief en bedenk een contentmix die anders is dan die van je concurrenten.

    Probeer te beginnen met 5 tot 7 vaste items. Zorg dat je een goede balans vindt tussen posts die je snel in elkaar kunt zetten en items die wat langer duren om te maken, zoals een demonstratievideo. Zorg ook dat je in je contentmix zowel posts opneemt die gericht zijn op verkoop als posts om je doelgroep te vermaken en uit te breiden.

    Op basis van mijn eerdere voorbeeld, het verkopen van t-shirts (aan Amsterdammers), zou ik met de volgende typen posts kunnen beginnen. Elk type is gerelateerd aan een bepaald doel, zodat ik een evenwichtige en effectieve mix heb.

    1. Deel een link naar een populair product in mijn winkel. (Verkoop)
    2. Maak en publiceer een originele meme over het leven in Amsterdam. (Bewustwording en bereik)
    3. Deel een bericht van op Amsterdam gerichte publicatie. (Betrokkenheid)
    4. Deel een hoogwaardige foto van een populaire ontmoetingsplek in Amsterdam of een lokaal evenement. (publieksopbouw en betrokkenheid)
    5. Vraag het publiek om feedback over mogelijke ideeën voor het ontwerpen van t-shirts. (Betrokkenheid)
    6. Deel een foto met een model dat mijn shirt draagt ​​en tag ze. (Creëer vraag en trek influencers aan)

    Sommige ideeën zullen misschien floppen, andere worden een groot succes. Het gaat erom dat je doelgerichte concepten bedenkt om uit te proberen.

    Houd je programma gevarieerd, zodat de focus niet te veel op verkoop ligt. Het beeld dat nieuwe volgers van een merk krijgen, is vaak gebaseerd op de 3 tot 6 laatste posts (afhankelijk van het platform). Als die allemaal gericht zijn op het verkopen van je producten of diensten, jaag je mensen weg.

    Opmerking: Houd in gedachten dat alles wat je maakt steeds opnieuw gebruikt kan worden na verloop van tijd, ook op andere kanalen. Wees niet bang om posts te herhalen, zeker als een bepaalde post veel verkeer, betrokkenheid of omzet heeft gegenereerd.

    Om je wat inspiratie te geven voor je eigen contentmix, vind je hieronder enkele ideeën van merken die succesvol zijn op social media.

    User-generated content

    door gebruikers gegenereerde inhoud voor sociale media

    Fashion Nova vertrouwt op stijleducatie via haar blog en YouTube-kanaal om haar kleding op de markt te brengen, wat ongetwijfeld tijd kost om te produceren.

    Maar op zijn website en in zijn marketingcommunicatie laat het shoppers door looks van zijn Instagram-account bladeren. Deze foto's worden vervolgens gedeeld op Fashion Nova's eigen Instagram-account of winkel met behulp van een van de beschikbare Shoppable Instagram-apps.

    Als uw producten erom smeken om te worden gedeeld op sociale media, kunt u dat benutten en sociale inhoud zoeken die u kunt gebruiken voor uw eigen posts op sociale media.

    Foto’s die laten zien hoe je producten gebruikt worden

    Hoewel het zeker zinvol is om verschillende contentformats te hebben in je marketingmix voor social media, kan slechts één beproefd format al wonderen verrichten als je meer volgers wilt. Je moet dan wel regelmatig en consequent iets publiceren.

    Letterfolk’s Instagram is een mooi voorbeeld van hoe je door een thema te gebruiken voor je posts, uiteindelijk minder tijd kwijt bent aan posten op social media platforms zonder dat dat ten koste gaat van de betrokkenheid. Bijna al hun posts hebben dezelfde setting: een foto binnenshuis van hun letterborden met daarop een herkenbaar citaat.

    Deze strategie is effectief voor hen, omdat elke post bijdraagt aan het bereiken van verschillende doelen tegelijk, namelijk:

    • Een hoge mate van betrokkenheid creëren door herkenbare citaten.
    • Het aantal volgers vergroten door middel van een account dat duidelijke en consistente verwachtingen wekt.
    • Omzet verhogen door het product te laten zien terwijl het gebruikt wordt.

    Denk na over manieren om je eigen formats te ontwikkelen waarmee je meerdere doelen tegelijk nastreeft met één post.

    letterfolk social commerce op Instagram

    Video

    De introductie van smartphonecamera's heeft het gemakkelijk gemaakt om video's te maken. Uit een Biteable-enquête bleek dat 60% van de bedrijven video als marketingtool gebruikt en 94% van de marketeers die video gebruiken, plannen om de komende jaren door te gaan.

    YouTube is het populairste sociale kanaal voor video's, 88% van de marketeers gebruikt het, gevolgd door Facebook met 76%.

    Video's maken is gemakkelijk en handig. Je hebt geen hele productiestudio nodig om boeiende video's te maken. Videorondleidingen, productupdates, handleidingen en algemene amusementsvideo's vormen geweldige inhoud die volgers aantrekt en naar jouw website leidt.

    Hoewel het duidelijk is dat YouTube de koning van video-inhoud is, zijn er andere videokanalen om van te profiteren:

    Goede video-inhoud valt normaal gesproken onder twee categorieën: nuttig of vermakelijk. Modeontwerpster Justine Leconte runt bijvoorbeeld een YouTube-kanaal dat gericht is op ethische mode, lifestyle en trends. Ze leert vrouwen hoe ze een kledingkast kunnen maken voor hun lichaamstype, werken met kleuren en meer.

    De video-inhoud van Justine wordt miljoenen keren per video bekeken, waardoor het juiste publiek naar haar merk wordt getrokken.

    voorbeeld van youtube-creator op sociale media

    De bovenstaande video van Justine heeft meer dan 7,8 miljoen views en meer dan 3.600 reacties, wat laat zien hoe boeiend videocontent is. Ze linkt ook naar haar Shopify-winkel, waar kijkers haar productlijnen kunnen shoppen, wat helpt om de ROI van haar videomarketinginspanningen te bewijzen.

    Meer lezen: Een YouTube kanaal maken voor je webshop (in 12 stappen)

    Livestreams

    Livestreaming ging de afgelopen jaren van zero naar hero. Alleen al van 2019 tot 2020 is de online livestreaming-industrie met 99% gegroeid, volgens StreamElements. En dit rapport laat zien dat live content ook 27% meer minuten kijktijd per weergave oplevert in vergelijking met on-demand video.

    Platforms zoals Instagram, Facebook, TikTok en LinkedIn hebben allemaal live video. Livestreaming via sociale media is authentiek en boeiend. En het mooiste? Je hebt geen fancy videoapparatuur nodig om een ​​uitzending te starten, alleen je smartphone.

    Enkele leuke livestream-ideeën:

    • Organiseer een Q&A-sessie waar fans vragen over je merk kunnen insturen en beantwoord krijgen.
    • Maak tutorials van tools die je gebruikt.
    • Deel je mening over een relevant onderwerp in de branche.
    • Laat een kijkje achter de schermen zien van jou bij het maken van producten en diensten.
    • Voer een flash-uitverkoop uit.
    • Organiseer een weggeefwedstrijd of inzamelingsactie.

    Probeer een of twee van de bovenstaande ideeën voor jouw merk. Test wat het meest resoneert met jouw publiek en breid in de loop van de tijd meer ideeën uit.

    Aanvullende tips en bronnen

    • Wees visueel ingesteld. Zelfs als je geen ontwerper of video-editor bent, kun je gratis tools zoals Canva, Adobe Creative Cloud Express of Lumen5, Meme Generator en meer gebruiken om deelbare inhoud te produceren.
    • Wees doelgericht: Zorg dat elke post in je contentmix verband houdt met je doelgroep en een of meer van je doelen. Als je weet wat je moet meten, wordt het makkelijker om te bepalen hoe succesvol een bepaald idee is en kun je je strategie daarop aanpassen.
    • Gebruik content van jezelf en van anderen: Voorkom dat het creëren van content je boven het hoofd groeit door ook content van anderen te gebruiken. Vergeet niet de oorspronkelijke bron te taggen en te vermelden, en vraag eventueel om toestemming als je twijfelt.

    Social media netwerken kiezen

    Facebook, Instagram, TikTok, Pinterest - er is geen gebrek aan plaatsen waar je een aanwezigheid voor je merk kunt opbouwen.

    Maar er zijn twee fouten die gemakkelijk te maken zijn als je net begint op sociale media:

    1. Aanwezigheid opbouwen op meer kanalen dan je kunt onderhouden.
    2. Elk kanaal hetzelfde behandelen en niet spelen op de sterke punten van elk kanaal.

    Elk kanaal dat je kiest, moet je ook beheren en bijhouden. Daarom is het belangrijk dat je meteen aan het begin voor jezelf vaststelt waar je je aandacht op richt. Doe dat op basis van de doelgroep die je hebt geïdentificeerd en de kanalen die het best passen bij jouw typen content en doelen. Om te bepalen welke kanalen dat zijn, moet je om te beginnen de sterke en zwakke punten van alle kanalen kennen.

    We kunnen in deze post niet alle kanalen behandelen, dus kijken we naar enkele van de populairste.

    Instagram

    Instagram leent zich heel goed voor het opbouwen van een achterban van volgers via verschillende visuele mediums.

    In tegenstelling tot Facebook kun je met Instagram redelijk goede resultaten behalen zonder dat je per se hoeft te betalen om jezelf te promoten. Al biedt Instagram ook mogelijkheden voor influencermarketing en social advertising.

    Maar ook, in tegenstelling tot Facebook, is bijna de helft van de Instagram gebruikers millennials en Gen Z tussen de 18 en 34 jaar. Het hangt dus van de leeftijd van je doelgroep af of dit een geschikt kanaal is voor jou.

    Op Instagram kun je foto’s en video’s posten, die gevonden kunnen worden via hashtags. Daarnaast is er Instagram Stories en Instagram Live. Daarmee kun je foto’s en video’s delen die na 24 uur weer verdwijnen en livestreams uitzenden. Dit geeft je de kans om je Instagram-feed consistent en overzichtelijk te houden. Gebruik Stories om een kijkje achter de schermen te geven en ideeën uit te testen met een meer informeel en persoonlijk karakter.

    Je kunt ook producttags en stickers aan uw bedrijfsprofiel toevoegen. Met deze tags kunnen gebruikers op een product in uw bericht en verhaal tikken, meer informatie krijgen en vervolgens naar uw site gaan om het te kopen.

    TikTok

    Bij TikTok gaat het vooral om 'echt' om 'puur'. Meer dan andere sociale netwerken geven kijkers de voorkeur aan boeiende, onbewerkte video's boven sterk bewerkte inhoud. Het is dit verschil dat TikTok-makers de kans geeft om op authentieke wijze contact te maken met hun publiek.

    Als je je op een jonger publiek richt, is TikTok een handig socialmediakanaal voor je merk. 62% van het publiek is tussen de 10 en 29 jaar oud.

    TikTok wordt vaak gebruikt om naamsbekendheid op te bouwen, maar het kan ook een salesdriver zijn dankzij de link-in-bio-functie. Shopify-merchant SendAFriend kon in twee jaar tijd opschalen naar $ 5 miljoen aan omzet, gestimuleerd door zijn TikTok-marketingstrategie.

    Verder lezen: TikTok marketing: een handleiding voor beginners

    Facebook

    Er zijn maar weinig kanalen die zo gericht zijn op zakelijk gebruik als Facebook. Naast een Facebook-winkel, de mogelijkheid om klantbeoordelingen toe te voegen en het populaire Facebook Messenger, is Facebook ook nog eens een van de meest gebruikte socialmedia-apps met een grote verscheidenheid aan gebruikers.

    Het grote nadeel is dat het niet mogelijk is om een groot publiek te bereiken, zelfs niet als ze je pagina hebben geliket, tenzij je betaalt om je posts te promoten.

    Toch kan Facebook een enorm krachtig platform zijn (zakelijk inzetten) als je wilt adverteren op social media (social media advertising). Je vindt er een schat aan informatie die je kunt gebruiken om doelgerichte advertenties te tonen aan je ideale klanten. Als je zorgt voor veel content die is bedoeld om betrokkenheid te creëren (liken, delen, reageren), zoals een viral video, kun je de advertentiekosten over het algemeen laag houden. Dat is goed om rekening mee te houden.

    Verder lezen:

    YouTube

    YouTube is een andere populaire manier om je publiek als online bedrijf te bereiken. Het is de op één na meest bezochte website ter wereld (na Google) en heeft een wereldwijde kijkersbasis, met 42,9% van de internetgebruikers die maandelijks naar YouTube gaan.

    Je denkt misschien dat YouTube alleen voor grote merken is die miljoenen videokijkers krijgen. Het aantal kleine bedrijven dat op YouTube adverteert, is de afgelopen twee jaar echter verdubbeld.

    Je kunt veel verschillende soorten video's voor YouTube maken, waaronder:

    • Klanten testimonials
    • Productdemo's
    • Uitleg en tutorials
    • Recensies en casestudy's
    • Vlogs
    • Educatieve video's

    Of je nu een videomaker of een e-commercemerk bent, je kunt video-inhoud voor YouTube maken die potentiële klanten aantrekt. Het is een tactiek die het Jeremy Fragrance- kanaal gebruikt om zichtbaarheid te krijgen voor zijn online winkel, Fragrance.One.

    Het kanaal creëert een mix van recensies, tutorials en samengestelde lijsten rond het onderwerp parfum. Zijn video's worden elke maand miljoenen keren bekeken. Elke video linkt rechtstreeks naar de Fragrance.One-winkel, zodat mensen producten rechtstreeks van YouTube kunnen kopen.

    voorbeeld van youtube-kanaal

    Verder lezen:

    Twitter

    De grote kracht van Twitter is de mogelijkheid om andere geluiden te horen en in contact te komen met mensen en bedrijven over de hele wereld. Als verkoopkanaal is het voor veel merken misschien niet het meest geschikte kanaal, maar je kunt het wel goed gebruiken om de persoonlijkheid van je merk te laten zien (zie de accounts van Wendy of Moonpie voor voorbeelden).

    Waar Twitter heel geschikt voor is, is netwerken met bijvoorbeeld andere merken of journalisten, of contact leggen met potentiële en bestaande klanten op een kleinere schaal. Veel Twitter-gebruikers gebruiken het platform daarnaast voor nieuws. Doe daar dus je voordeel mee als dat onderdeel uitmaakt van jouw contentmix.

    Pinterest

    Hoewel Pinterest strikt genomen geen socialmediasite is, en misschien beter te vergelijken is met een zoekmachine, maakt het bij veel bedrijven wel deel uit van de contentmix voor social media. Dat geldt zeker voor online merken. Dat komt omdat mensen die Pinterest bezoeken, over het algemeen een hogere intentie hebben om iets te kopen dan mensen die andere socialmediaplatforms bezoeken.

    In tegenstelling tot de hierboven genoemde kanalen, heeft Pinterest een duidelijk gedefinieerd gebruikersbestand dat grotendeels (70%) uit vrouwen bestaat met een besteedbaar inkomen. Het platform leent zich niet voor elk merk even goed, maar het is heel geschikt om je producten te laten zien. Als je bijvoorbeeld kleding, sieraden of woondecoraties verkoopt, is dit een uitstekende kans om verkeer en omzet te genereren via zowel organische als betaalde strategieën.

    Ook lezen: Pinterest en Shopify: maak eenvoudig shoppable product pins voor je webshop

    LinkedIn

    De kracht van LinkedIn is dat het hét sociale netwerk voor professionals is. Als je doelgroep zich kenmerkt door een bepaalde beroepsgroep of uit bedrijven bestaat, is het de moeite waard om hier een aanwezigheid op te bouwen.

    Daarnaast is LinkedIn ideaal om te netwerken, personeel te zoeken, ontwikkelingskansen voor je bedrijf te zoeken of om contact te leggen met merken of mensen waar je graag mee zou willen samenwerken.

    Het is in ieder geval altijd handig om je eigen persoonlijke LinkedIn-profiel te hebben om te netwerken, plus een bedrijfspagina waarop mensen meer informatie vinden over je bedrijf en je medewerkers.

    Ook lezen: Zakelijk adverteren: 4 redenen om LinkedIn Ads in te zetten


    Je content plannen

    Nu je inzicht hebt in je doelen, je doelgroep en de social media kanalen die je gaat gebruiken, is het tijd om een proces op te zetten waarmee je je socialmediaprogramma gaat beheren en plannen voor je social media marketing.

    Er zijn talloze tools beschikbaar die je hiervoor kunt gebruiken. Voor het plannen van je content is Trello een aanrader. Hootsuite, Later en Buffer zijn heel handig om schema’s te maken (de gratis versies zijn uitgebreid genoeg om mee te beginnen).

    Ideeën verzamelen en content plannen

    Ideeën komen vaak spontaan uit de lucht vallen. Het is dus handig om een centrale plek te hebben waar je al je ideeën voor je social media marketing verzamelt en ontwikkelt als de inspiratie ineens toeslaat. Trello is heel handig omdat je niet alleen ideeën kunt bewaren op een Trello-bord, maar ook links, bestanden en aantekeningen kunt toevoegen aan elk idee. En het mooie is dat je het zo uitvoerig of globaal kunt aanpakken als je zelf wilt.

    De contenttypen die je eerder hebt vastgesteld, bieden een goede houvast wanneer je een schema opstelt voor je posts, maar je kunt daar ook altijd van afwijken met nieuwe ideeën en kansen die zich voordoen. Er zijn altijd aspecten van je social media marketing die reactief, organisch en experimenteel zijn.

    Het is hoe dan ook goed om een proces op te stellen waarbij je een buffer van ideeën aanlegt die je kunt uitwerken en in je planning kunt opnemen.

    Hieronder zie je een voorbeeld van een template die ik in Trello heb gebruikt en die je kunt aanpassen aan je eigen situatie.

    trello-template voor socialmediamarketing

    Als je van plan bent om dezelfde content op meerdere kanalen te posten, zorg dan dat je de content en tekst optimaliseert voor elk kanaal. Maak het jezelf makkelijk door aan elke kaart een aparte versie voor elk kanaal toe te voegen, zodat je die klaar hebt staan zodra het tijd is om te posten.

    Content plannen: wanneer, waar en hoe vaak posten

    Nu je een programma hebt opgesteld voor je socialmediacontent, kun je een planning maken. Als alle tekst, afbeeldingen en andere zaken die je nodig hebt voor je content, klaar staan, zet je ze in een schema met behulp van een (eerdergenoemde) tool.

    Maar hoe vaak moet je iets posten op elk gekozen kanaal?

    Er zijn allerlei antwoorden te vinden op deze vraag, maar waar het vooral om gaat is dat je rustig begint en dan de frequentie opvoert zodra je een routine begint te krijgen en meer inzicht krijgt in wat wel en niet werkt.

    Je wilt niet meteen te veel hooi op je vork nemen of je volgers spammen. Als je in het begin slechts één keer in de paar dagen tijd hebt, is dat prima. Je kunt dat langzaam opvoeren naar één post per dag en dan onderzoeken of vaker betere resultaten oplevert op bepaalde platforms.

    Het beste moment om iets te posten voor jouw specifieke doelgroep, is iets waar je zelf achter moet komen door uit te proberen. Het hangt ook af van het seizoen en andere zaken.

    Als je niet goed weet waar je moet beginnen, bedenk dan wanneer mensen hun feeds bekijken: ‘s ochtends, tijdens de lunch, op weg naar werk of huis, voor het naar bed gaan.

    Belangrijker is dat je je posts in batches inplant, minstens een week van tevoren. Doe dat steeds in één keer door daar wekelijks een paar uur voor in te plannen. Dan heb je daar de rest van de tijd geen omkijken naar en kun je je bezighouden met andere zaken.

    Automatiseer zoveel mogelijk taken, zodat je genoeg tijd hebt voor de taken die je niet kunt automatiseren.

    Toch heb je met social media marketing nu eenmaal te maken met activiteiten die zich niet laten plannen en waar je dus wel meteen iets mee moet doen.

    Denk aan reageren op opmerkingen, communitybeheer en natuurlijk content creëren. Dit zijn zaken waar je tijd voor moet inplannen. (Of die je kunt uitbesteden als je daar klaar voor bent.)

    Met social media marketing moet je, zeker in het begin, heel doelbewust met je tijd omgaan.

    Bedenk altijd hoe je je tijd nog efficiënter kunt besteden door je content opnieuw te gebruiken, of door te investeren in betaalde promotie om een beter rendement te halen uit de tijd die je besteedt om content te creëren.

    Overige tips en informatiebronnen

    • Maak templates: Maak waar mogelijk templates op basis van wat werkt, zodat het makkelijker wordt om doorlopend nieuwe content te maken. Dat geldt zeker als je een reeks vaste items hebt. Zo kun je bijvoorbeeld de Instagram-hashtags opslaan die je het meest gebruikt, of steeds hetzelfde filter toepassen op je foto’s.
    • Houd de kalender in de gaten: Feestdagen bieden een goede gelegenheid om actueel te zijn met je posts. Houd goed in de gaten welke feestdagen of andere speciale dagen eraan zitten te komen, zodat je van tevoren al kunt brainstormen over ideeën.
    • Pas al je posts aan het kanaal in kwestie aan: Je kunt gerust dezelfde post of afbeelding gebruiken voor verschillende kanalen, maar zorg wel dat je alle tekst, afbeeldingen of video’s optimaliseert voor elk van de verschillende social media kanalen.
    • Maak tijd voor proactieve interactie: Social media is tweerichtingsverkeer en bestaat dus uit meer dan alleen je eigen posts publiceren. Dat betekent onder andere reageren op posts van anderen, mensen binnen je community tweeten en gewoon sociaal zijn op deze sociale netwerken.

    Prestaties bijhouden

    Als marketeer verwacht je dat je inspanningen op het gebied van sociale media de omzet van jouw bedrijf doen toenemen. Een manier waarop je dat kunt doen, is door bij te houden wat werkt en wat niet. Anders is het moeilijk om te weten of u aan de verwachtingen voldoet. 

    Door statistieken te monitoren, kun je kleine wijzigingen in de strategie aanbrengen in plaats van grote revisies. Je kunt op korte termijn proactief zijn en deze lessen gebruiken om toekomstige campagnes te informeren.

    Gebruik een analysetool voor sociale media zoals Sprout Social om de prestaties op verschillende kanalen te meten. Je kunt diep in één kanaal duiken, of snel meerdere kanalen tegelijk vergelijken. Sprout Social geeft je ook toegang tot:

    • Betrokkenheids- en trendrapporten
    • Social listening rapporten
    • CRM-integraties om klantprofielen op te bouwen
    dashboard voor sociale media-analyse
    Bron: SproutSocial

    Met deze gegevens kun je zien welke KPI's nog steeds aansluiten bij jouw bedrijfsdoelen en kijken of deze moeten worden aangepast. Analysetools zoals Sprout Social maken gegevens ook gemakkelijk toegankelijk, zodat je deze kunt delen met je marketingteam en sneller slimmere beslissingen kunt nemen.

    Apps voor Shopify merchants uitgelicht

    Ben je op zoek naar een social media marketing app die goed samenwerkt met je Shopify store? Check dan deze drie apps uit de Shopify AppStore:

    Outfy ‑ Automate Social Media: Deze app ondersteunt de grote social media platformen en is erg interessant voor de kleine ondernemers. Gratis en goed betaalbare opties. Van berichten vormgeving (ook video!) tot het posten ervan. Uniek is de automatische posting mogelijkheid waarmee je je social media berichten kunt inplannen. Dit scheelt veel tijd!

    Oxi Social Login: Net als de vorige app kent Oxi Social een waardering van 4,7 (van de 5). Honderden tevreden gebruikers die via deze app automatisch toegang krijgen tot al hun social media kanalen. De app heb je al vanaf 1,99 dollar per maand.

    Instagram Feed, Story & TikTok: Deze app heeft TikTok ‘aan boord’. Niet alle apps hebben dat. Check dus vooraf goed welke social media kanalen je gebruikt en welke apps daar bij passen. Ook hier start je met een gratis abonnement. Check bij deze app zeker ook de CTA’s waar je veel voordeel van kunt hebben.  

    Fully customize Shoppable Instagram Widgets, TikTok Video Feeds

    Blijf flexibel

    Het klinkt als een open deur, maar het is toch belangrijk om je te realiseren: Social media is voor een bedrijfseigenaar of marketeer heel anders dan voor een gewone gebruiker.

    Je doel is om een goed rendement te krijgen op de tijd, het geld en de energie die je erin stopt. Dat betekent dat elke handeling goed doordacht moet zijn.

    Je socialmediastrategie is je plan van aanpak. Maar in een omgeving die letterlijk per dag anders kan zijn, met algoritmes voor nieuwsfeeds die ineens kunnen veranderen, waar er steeds nieuwe kanalen bijkomen en je publiek altijd op zoek is naar iets nieuws, is het belangrijk dat je flexibel blijft en dat je een vinger aan de pols houdt. Blijf je strategie voortdurend verbeteren en laat je niet afleiden door al die nieuwe, maar misschien minder belangrijke zaken.

    Maar hoe veranderlijk de wereld van social media ook is, deze drie best practices zullen altijd blijven: Wees authentiek, verras je publiek en wanneer je twijfelt: gok, test, meet en leer.

    Met dank aan Brent Stirling, Social Media Specialist bij Shopify, voor het delen van zijn ervaring en inzichten rondom het opstellen van socialmediastrategieën voor nieuwe en gevestigde merken.


    Een webshop starten en meteen beginnen te verkopen? Probeer Shopify nu gratis.


    Veelgestelde vragen over social media marketing

    Hoe stel je een social media strategie op (social media plan)?

    Er zijn vijf belangrijke pijlers waar je over moet nadenken wanneer je een social media strategie opstelt: doelen, doelgroep, contentmix, kanalen, proces. In de blog leggen we deze onderdelen uit. Het is geen recept voor succes, maar een kader om de basis te leggen. Het zorgt ervoor dat je slimmere beslissingen kunt nemen en je strategie na verloop van tijd kunt aanpassen. Je kunt zelf aan de slag of je social media marketing uitbesteden. 

    Welke doelen kun je stellen in een social media plan?

    Dit zijn enkele doelen die het overwegen waard zijn: merkbekendheid vergroten, vraag creëren voor je producten, leads genereren, netwerken om samenwerkingen tot stand te brengen en een trouwe achterban opbouwen. Kies ervoor om het zelf aan te pakken of laat je social media uitbesteden. 

    Welke sociale kanalen kies je voor je marketing?

    Elk kanaal dat je kiest, moet je ook beheren en bijhouden. Daarom is het belangrijk dat je meteen aan het begin voor jezelf vaststelt waar je je aandacht op richt. Doe dat op basis van de doelgroep die je hebt geïdentificeerd en de kanalen die het best passen bij jouw typen content en doelen. Om te bepalen welke kanalen dat zijn, moet je om te beginnen de sterke en zwakke punten van alle kanalen kennen. In onze blog behandelen we deze punten van populaire kanalen.

    Met welke online tools kun je social media content inplannen?

    We tippen 3 tools waarmee je je social media content (berichten) kunt inplannen. 1. Buffer: hiermee maak je eenvoudig een automatische planning. 2. Hootsuite: als je actief contact hebt met anderen of als ‘social listening’ een belangrijk onderdeel van je strategie vormt. 3. Later: als je een visueel social media merk opbouwt met Instagram als voornaamste platform.
    Onderwerpen: