Een ondernemingsplan schrijven, hoe pak je dat aan?

ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is niet alleen aan de orde als je financiering wilt voor je bedrijf. Het schrijven van een ondernemingsplan helpt je om je bedrijfsstrategie helder te krijgen, potentiële problemen te identificeren en erachter te komen welke middelen je nodig hebt. Daarnaast is het de beste manier om je ideeën en uitbreidingsplannen aan de realiteit te toetsen voordat je een webshop begint. Wij nemen je stap voor stap mee zodat je zelf een ondernemingsplan kunt schrijven. Plus we delen een handige template voor een 'verkort' plan, het Business Model Canvas.


Start je eigen webshop met Shopify! Probeer ons platform geheel vrijblijvend – je zit nergens aan vast.


Ondanks de voordelen van een ondernemingsplan voelt het schrijven van een goed ondernemingsplan vaak toch een beetje als een saaie huiswerkopdracht. Als je gaat ondernemen brengt de start van een bedrijf brengt sowieso al een ellenlange to-do list met zich mee, waarvan veel onderdelen stukken leuker zijn.

Maar de meeste ondernemers zeggen dat ze achteraf heel veel gehad hebben aan hun ondernemingsplan. Het geeft ze een goed overzicht van hun bedrijf, dwingt ze om hun ideeën te evalueren en hun toekomstige markt te verkennen, en geeft ze inzicht in hun verkoop- en marketingstrategieën.

Wat is een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan, ook wel businessplan genoemd, is een document waarin een bedrijf beschreven wordt: de producten of diensten die het levert, hoe het geld verdiend wordt, wie er werken, hoe het gefinancierd wordt, hoe het werk uitgevoerd wordt, en nog vele andere essentiële details.

"We hadden een achtergrond in marketing, maar niet of nauwelijks ervaring in de andere skills nodig voor het runnen van een mode webshop – uitvoer, financiën, productie en IT. Het schrijven van een ondernemingsplan heeft ons geholpen met het identificeren van gebieden waar we hulp moesten inroepen of onszelf moesten bijscholen. “ —Jordan Barnett, Kapow Meggings

Gratis handleiding: In 10 stappen je eigen Shopify-webshop starten

Leer met dit e-book stap voor stap hoe je jouw eigen Shopify webshop start en inricht!

Waarom moet je een ondernemingsplan maken?

Financiers gebruiken dit plan om de levensvatbaarheid van een bedrijf te evalueren voordat ze besluiten om erin te investeren (of niet). Daarom denken mensen vaak dat je een ondernemingsplan alleen nodig hebt als je een lening wilt afsluiten. Maar er zijn een aantal zeer goede redenen om een ondernemingsplan te schrijven, ook als je geen financiering nodig hebt.

  Planning

  Het schrijven van je plan helpt om je ideeën helder te krijgen en de volle omvang van je bedrijf te zien, evenals de hoeveelheid tijd, geld en middelen die je nodig gaat hebben om te starten.

  Ideeën evalueren

  Als je meerdere ideeën hebt, kan een snel ondernemingsplan voor elk idee je laten zien welke de grootste kans op succes heeft, zodat je je daarop kunt focussen.

  Onderzoek

  Om een businessplan te kunnen schrijven moet je je doelgroep en je concurrentie onderzoeken – informatie die je zeker van pas gaat komen bij toekomstige beslissingen. Zo heb je potentiële klanten uitgebreid in beeld.

  Personeel

  Je plan is de makkelijkste manier om de visie voor je bedrijf uit te leggen aan sollicitanten en helpt ze om vertrouwen in je bedrijf te krijgen, vooral als je nog maar net gestart bent.

  Samenwerking

  Als je van plan bent om andere bedrijven te benaderen voor samenwerking maakt een snel overzicht van je visie, je doelgroep en je groei-ideeën het stukken makkelijker voor hen om te zien of jouw bedrijf goed bij hen past – vooral als ze groter zijn dan jij.

  Wedstrijden

  Er zijn ook ‘wedstrijden’ voor bedrijfsplannen waarbij je ‘prijzen’ kunt winnen als mentorschappen, beurzen of investeringskapitaal. Via Google kun je ze vaak achterhalen, start via zoekopdrachten ‘businessplancompetitie’ of ‘businessplanwedstrijd’ en check zeker ook welke organisaties binnen jouw branche je hiermee op weg kunnen helpen.

  Als je op zoek bent naar een gestructureerde manier om je ideeën weer te geven en te delen met mensen die jouw bedrijf kunnen steunen, is een ondernemingsplan de perfecte start.


  “Wij hebben zowel een fysieke juwelierszaak als een webshop en we zijn overgestapt van Magento naar Shopify. Voor die overstap hebben we een ondernemingsplan geschreven, net als voor onze eerste website. In dit ondernemingsplan schreven we op waarom we wilden switchen, wat de problemen van ons huidige bedrijf waren, de belangrijkste dingen die we moesten doen, hoeveel het ging kosten en een tijdlijn. Kortom, alles wat belangrijk was. We hebben dit ondernemingsplan aan alle mensen gegeven die bij de switch betrokken waren, van de fotografen tot het marketingteam tot de developers. Zo zorgden we dat alle neuzen dezelfde kant op stonden. Toen we dit bij onze eerdere ondernemingen deden werkte het al heel goed, en deze keer was het helemaal een succes.”

  —Jeff Moriarty, Tanzanite Jewelry Designs

  Soorten ondernemingsplannen

  Ondernemingsplannen kunnen variëren van één pagina tot meerdere pagina's met gedetailleerde grafieken en rapporten. Er is niet één manier om een ​​businessplan te maken. Het doel is om de belangrijkste informatie over jouw bedrijf aan de lezers over te brengen. 

  Veelvoorkomende soorten ondernemingsplannen die we zien zijn de volgende:

  Traditioneel

  Deze komt het meest voor. In deze blog behandelen we verderop in stappen de standaardelementen van dit plan en gaan we verder in op elk onderdeel. Traditionele bedrijfsplannen hebben meer tijd nodig om te schrijven en kunnen tientallen pagina's lang zijn. Durfkapitalistische bedrijven en geldschieters vragen om dit plan.

  Lean

  Dit gaat om een kortere versie van een traditioneel ondernemingsplan. Het volgt voornamelijk hetzelfde format, maar bevat alleen de belangrijkste informatie. Bedrijven gebruiken dit plan om nieuwe medewerkers in dienst te nemen of om bestaande plannen voor een specifieke doelmarkt aan te passen. 

  Een business model canvas valt in deze categorie.

  Non-profit

  Deze geldt voor elke entiteit die opereert voor maatschappelijke, sociale voordelen. Het plan behandelt alles wat je in een traditioneel ondermenersplan vindt, plus een gedeelte waarin de impact wordt beschreven die de organisatie van plan is te maken. Bijvoorbeeld een speaker- en koptelefoonmerk dat als doel heeft mensen met een gehoorbeperking te helpen. Donateurs vragen vaak om dit plan.

  Gratis download: Business Model Canvas template om zelf in te vullen

  Vul stap voor stap dit business model canvas template in en ontdek op welke vlakken je jouw bedrijf kunt verbeteren!

  Stap voor stap een ondernemingsplan maken

  Er is weinig wat zo verlammend kan werken als een lege pagina. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het schrijven van je plan te beginnen met het maken van een gestructureerde opzet voor elk onderdeel en met het opschrijven van de belangrijkste details die je daarin wilt behandelen.

  Omdat het maken van een opzet zo’n belangrijke stap in het proces is hebben we een opzet voor je gemaakt die je kunt kopiëren naar je eigen ondernemingsplan:

  1. Introductie & samenvatting
  2. Bedrijfsoverzicht
  3. Marktanalyse
  4. Management en organisatie
  5. Producten en diensten
  6. Klantsegmentatie
  7. Marketingplan
  8. Logistiek en werkzaamheden
  9. Financieel plan
  ondernemingsplan schrijven

  De onderdelen van je businessplan

  Nu je opzet er ligt, is het tijd om de onderdelen te gaan schrijven. Hieronder behandelen we elke onderdeel apart zodat je stap voor stap je plan kan schrijven.

  Introductie & samenvatting

  Dit is één van de belangrijkste onderdelen van je plan – en tevens het onderdeel dat je als laatste moet schrijven.

  Het doel van de introductie & samenvatting is om aan lezers met weinig tijd (b.v. potentiële investeerders) een kort overzicht te geven van alles wat het ondernemingsplan beschrijft, op een manier die zorgt dat ze meer willen lezen. Het is een samenvatting, dus benoem de belangrijkste conclusies die je opgedaan hebt tijdens het schrijven van je plan. Als je voor jezelf schrijft kun je dit onderdeel overslaan, alhoewel het een goede oefening voor de toekomst kan zijn om het alsnog te doen.

  Voor een introductie & samenvatting moet één pagina voldoende zijn. Het kan misschien even lastig zijn om alle informatie op één pagina te krijgen maar het is absoluut mogelijk. Dit is wat er in ieder geval in moet staan:

  • Bedrijfsconcept. Wat doet je bedrijf?
  • Doel en visie van het bedrijf. Wat wil je bedrijf doen?
  • Productbeschrijving en differentiatie. Wat verkoop je en waarom is het anders dan wat al bestaat of gedaan wordt?
  • Doelgroep. Aan wie ga je verkopen?
  • Marketingplan. Hoe wil je klanten gaan bereiken?
  • Huidige financiële situatie. Wat is je huidige omzet?
  • Financiële prognose. Welke omzet denk je te gaan halen?
  • Gevraagd bedrag. Hoeveel geld wil je lenen?
  • Het team. Wie maken onderdeel uit van je bedrijf?

   Bedrijfsoverzicht

   In dit onderdeel van je plan geeft antwoord op de twee belangrijkste vragen: Wie ben je, en wat ben je van plan? Het antwoord op deze vragen vertelt de lezer waarom je ondernemer bent, wat jouw bedrijf anders maakt, wat je sterke belangrijke punten zijn en waarom het een goed idee is om in jou te investeren.

   Zelfs als niemand het ooit zal lezen is het schrijven van dit onderdeel alsnog een goede oefening om deze antwoorden helder te krijgen. Het helpt je om de wat meer ongrijpbare elementen van je bedrijf op papier te zetten: je principes, je idealen en je overtuigingen. Dit zijn de componenten die terug moeten komen in je bedrijfsoverzicht:

   • De structuur van je bedrijf (een eenmanszaak, een BV, een NV of een andere bedrijfsvorm?)
   • De aard van het bedrijf (wat verkoop je?)
   • De branche
   • De visie, missie en waarden van je bedrijf
   • Achtergrondinformatie over je bedrijf of de geschiedenis van je bedrijf
   • Doelen van het bedrijf op de korte en lange termijn
   • Je team, inclusief belangrijkste medewerkers en hun salaris

    Sommige punten op deze lijst zijn simpele feiten, maar andere vergen wat meer denkwerk, vooral als het gaat om de visie, missie en waarden van je bedrijf. Je moet gaan nadenken over waarom je bedrijf bestaat, waar het voor staat en wat je ermee hoopt te bereiken.

    Je moet gaan nadenken over waarom je bedrijf bestaat, waar het voor staat en wat je ermee hoopt te bereiken.

    Om de woorden te vinden voor de waarden van je bedrijf helpt het om te denken aan alle mensen waar je bedrijf verantwoording aan moet afleggen: eigenaren, personeel, leveranciers, (potentiële) klanten en financiers. Hoe wil je met hen omgaan? Tijdens het opschrijven van het antwoord op die vraag komen je waarden vanzelf naar boven drijven.

    Als je je waarden kent, kun je een mission statement schrijven. Daarin schrijf je op een overtuigende manier, in één zin, waarom je bedrijf bestaat.

    Een goed voorbeeld is het mission statement van Shopify “Make commerce better for everyone. Het is de drijfveer achter alles wat we doen en het is duidelijk genoeg om niet verder uitgelegd te hoeven worden.

    Welk impact gaat je bedrijf op de wereld hebben als je visie vervuld wordt?

    De volgende stap is het schrijven van je vision statement: welk impact gaat je bedrijf op de wereld hebben als je visie vervuld wordt? Het moet een echt statement worden, dus begin met “Wij gaan”. In tegenstelling tot je mission statement mag je vision statement langer zijn dan één zin, maar houd het bij maximaal drie zinnen. De beste vision statements zijn kort maar krachtig.

    En als laatste moet het bedrijfsoverzicht je korte en lange termijn doelen bevatten. Korte termijn doelen moeten binnen een jaar gehaald kunnen worden, terwijl voor lange termijn doelen één tot vijf jaar staat. Zorg dat al je doelen S.M.A.R.T. zijn: Specific, Measurable, Attainable, Realistic en Time bound, oftewel: specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en tijdsgebonden.

    Marktanalyse

    Het is niet overdreven om te beweren dat je markt je bedrijf kan maken of breken. Als je de juiste markt voor je product kiest – één met veel  (potentiële) klanten die jouw product zowel begrijpen als nodig hebben – begin je met een voorsprong. Als je de verkeerde markt kiest, of de juiste markt maar op het verkeerde moment, zul je vermoedelijk moeten vechten om boven water te blijven.

    Marktanalyse speelt een sleutelrol in je ondernemingsplan, ook als je het alleen maar voor jezelf schrijft..

    Daarom speelt marktanalyse (marktonderzoek) een sleutelrol in je ondernemingsplan, ook als je het alleen maar voor jezelf schrijft. In dit onderdeel beschrijf je hoe groot je denkt dat de markt voor je producten gaat zijn, maak je een analyse van waar jouw bedrijf staat in de markt en geef je een overzicht van de concurrentie. Het is belangrijk dat al je conclusies onderbouwd worden door gedegen onderzoek, omdat je daarmee niet alleen investeerders kunt overtuigen maar ook je eigen verwachtingen aan de realiteit kunt toetsen.

    Hoe groot is je potentiële markt?

    Potentiële markt is een schatting van het aantal mensen dat jouw product potentieel zou kunnen kopen. Het is verleidelijk om er vanuit te gaan dat je enorm veel zult verkopen maar probeer toch om zoveel mogelijk relevante, onafhankelijke data te gebruiken om je schatting te onderbouwen. Veel mensen zien nogal op tegen dit onderdeel, dus we hebben een paar tips verzameld die je kunnen helpen bij je onderzoek:

    • Leer je ideale klant goed kennen, vooral wat betreft demografische gegevens. Zijn millennials bijvoorbeeld je doelgroep, dan kun je op de

     website van het cbs kijken hoeveel er precies in Nederland wonen en tevens hoeveel er in de toekomst bij- en af zullen komen.

    • Doe onderzoek naar relevante trends en voorspellingen in je branche. Als jouw product bedoeld is voor mensen die met pensioen zijn, ga dan op zoek naar informatie over hoeveel mensen met pensioen zullen gaan in de komende vijf jaar en naar de consumptiepatronen van die groep. Als je fitnesstoestellen verkoopt kun je kijken naar de trends in sportschoollidmaatschap en de algemene houding jegens gezondheid en fitness van je doelgroep of zelfs de hele bevolking. En als laatste is het ook een goed idee om te kijken naar de voorspellingen over jouw branche als geheel: gaat hij de komende jaren groeien of juist krimpen?

    • Maak schattingen op basis van informatie. De informatie die je kunt vinden over je potentiële markt zal nooit helemaal volledig zijn. Maar waar je wel naar kunt streven is om je uiteindelijke getallen op de maximale hoeveelheid relevante, onafhankelijke bronnen te baseren.

    De beste bronnen om marktgegevens uit te krijgen zijn: het cbs, landelijke beroepsverenigingen, wetenschappelijk onderzoek en serieuze kranten, websites en tijdschriften.

    SWOT-analyse

    Een SWOT-analyse kijkt naar de Strenghts, Weaknesses, Opportunities & Threats (sterke punten, zwakke punten, kansen en gevaren) van je bedrijf.

    Wat is het beste aan jouw bedrijf? Waar ben je minder goed in? Welke verandering in de markt of in je branche creëert kansen voor jouw bedrijf? Zijn er externe factoren die je slagingskans zouden kunnen dwarsbomen? Bijvoorbeeld als ingeiwkkelde vergunningen nodig blijken te zijn.

    Deze vier elementen worden vaak in een raster gezet, met bullet points in elk vak voor de belangrijkste informatie – dus hier hoef je geen verhaal van te maken. Sterke en zwakke punten – allebei interne bedrijfsfactoren – komen eerst, met kansen en gevaren in de volgende rij. Door deze visuele manier van informatie presenteren kan een lezer snel zien welke positieve en negatieve interne en externe factoren invloed hebben op jouw bedrijf.

    Hier is een voorbeeld:

    Strengths (sterke punten)

    • Eerdere ervaring met het opschalen van e-commerce bedrijven
    • Sterke ervaring met advertentiebeheer
    • Gepatenteerd product
    • Exclusieve deal met productiebedrijf

    Weaknesses (zwakke punten)

    • No Geen ervaring met teammanagement
    • Breekbaar product, waardoor verzending duurder wordt

    Opportunities (kansen)

    • Sterke groei in de verkoop van productcategorieën
    • Geen “marktleider” in categorie; veel kleinere bedrijven

    Threats (bedreigingen)

    • Regelgeving in behandeling voor productcategorie op internationale markten


    Concurrentie analyse

    Er zijn drie manieren waarop je jouw bedrijf kunt onderscheiden van de concurrentie:

    • Marktleider qua prijs. Je kunt je winst vergroten door lagere prijzen te hanteren dan de meerderheid van je concurrentie. Voorbeelden zijn de Action of Hans Anders.
    • Differentiatie. Jouw product of dienst is duidelijk anders dan wat de huidige marktleiders in jouw branche bieden, en je valt op door hoe uniek je bent. Goede voorbeelden hiervan zijn het supercomfortabele ondergoed van Knix en de siliconen trouwringen van Qalo.
    • Segmentatie. Je focust op een hele specifieke of “niche” markt, en investeert eerst in succes bij een kleinere doelgroep voor je verder uitbreidt. TomboyX deed dit met ondergoed voor tomboys en Heyday Footwear doet het met sneakers speciaal voor gewichtheffers.

    Om erachter te komen welke van deze methodes het beste bij je past (en het bedrijfsidee haalbaar maakt) moet je zowel je eigen bedrijf als de markt in jouw branche goed leren kennen.

    Je zult altijd concurrentie hebben, zelfs met een innovatief product, dus het is belangrijk om een overzicht van de concurrentie aan je ondernemingsplan toe te voegen. Als je mee gaat doen in een reeds bestaande markt, voeg dan een lijst toe van bedrijven die je beschouwt als directe concurrenten en vertel hoe je je van hen gaat differentiëren.

    Je zult altijd concurrentie hebben, zelfs met een innovatief product.

    Als je bijvoorbeeld sieraden verkoopt zou je je kunnen onderscheiden door, in tegenstelling tot veel van je luxere concurrentie, een percentage van je winst aan een goed doel te geven of te vertalen naar meer korting voor je klanten.

    Als je gaat verkopen in een markt waar het lastiger is om directe concurrenten te identificeren, is het tijd om naar indirecte concurrenten te kijken – bedrijven die producten verkopen die jouw product zouden kunnen vervangen. Als je bijvoorbeeld innovatief keukengerei verkoopt, is het makkelijk om te zeggen dat je geen concurrenten hebt want niemand anders verkoopt jouw product. Maar kijk dan naar de oplossingen die klanten gebruikten toen jouw product nog niet bestond, en door wie die verkocht worden.

    ondernemingsplan maken

    Management en organisatie

    Het management- en organisatiegedeelte van jouw bedrijfsplan moet lezers vertellen wie jouw bedrijf leidt. Beschrijf de juridische structuur van jouw bedrijf in deze stap voor het maken van een ondernemingsplan. Communiceer of je jouw bedrijf wilt opnemen als een vof, maatschap, besloten vennootschap of als eenmanszaak. Dit zijn enkele populaire rechtsvormen.

    Als je een managementteam hebt, gebruik dan een organigram om de interne structuur van jouw bedrijf weer te geven, inclusief de rollen, verantwoordelijkheden en relaties tussen mensen in de diagram. Communiceer hoe elke persoon zal bijdragen aan het succes van jouw startup. 

    Producten en diensten

    Je producten en diensten zullen al vaak genoemd zijn in de andere onderdelen van je ondernemingsplan, maar het is alsnog belangrijk om ze ook een eigen hoofdstuk te geven, waar mensen die geïnteresseerd zijn er meer over kunnen lezen. Als je veel items verkoopt is het een goed idee om meer algemene informatie over elke productgroep te geven; als je maar een paar producten verkoopt geef dan meer gedetailleerde informatie over elk product. Vergeet niet te vermelden waar producten gemaakt worden of vandaan komen – je komt bijvoorbeeld heel anders aan zelfgemaakte producten dan aan goederen voor dropshipping of trending producten.

    Klantsegmentatie

    Je ideale klant, ook wel je doelgroep geheten, is de basis van je ondernemingsplan (en van je hele bedrijf). Dit is de persoon die je in je achterhoofd moet houden bij elke beslissing die je neemt. Daarom is het belangrijk om een overzicht toe te voegen van wie deze klant precies is.

    Beschrijf om een goed idee van je ideale klanten te krijgen een aantal van hun algemene of specifieke demografische kenmerken:

    • Waar ze wonen
    • Hun leeftijdscategorie
    • Hun opleidingsniveau
    • Gedrag dat ze met elkaar gemeen hebben
    • Wat ze in hun vrije tijd doen
    • Waar ze werken
    • Welke technologie ze gebruiken
    • Hoeveel ze verdienen
    • Hun waarden, overtuigingen en meningen

    Deze informatie kan variëren gebaseerd op het product wat je verkoopt, maar moet specifiek genoeg zijn om zonder twijfel duidelijk te maken wie je doelgroep is – en nog belangrijker, duidelijk maken waarom de keuzes die je voor je bedrijf gemaakt hebt gebaseerd zijn op wie deze mensen zijn en wat zij belangrijk vinden.

    Een student heeft bijvoorbeeld hele andere interesses, koopgedrag en budget dan een 50-jarige directeur van een groot bedrijf. Gebaseerd op welke van de twee je ideale klant is zien je bedrijfsplan en je beslissingen er heel anders uit.

    Marketingplan

    Je marketingkeuzes worden volledig geleid door wie je ideale klant is. In je marketingplan beschrijf je welke beslissingen je nu neemt en wat je in de toekomst gaat doen, met een focus op de manier waarop jouw marketingideeën passen bij je ideale klant. Als je bijvoorbeeld van plan bent om veel geld te investeren in advertenties op Instagram, is het een goed idee om te vermelden dat Instagram één van de belangrijkste platforms van je doelgroep is – en als dat niet het geval is, is dat een teken dat je je marketingplan aan moet passen.

    De meeste marketingplannen bevatten informatie over vier kernonderwerpen. Hoe gedetailleerd je moet zijn hang af van zowel je bedrijf als de beoogde lezer van je plan.

    • Prijs. Hoeveel kosten je producten, en hoe ben je bij die prijs gekomen?
    • Product. Wat verkoop je en hoe ga je je onderscheiden in de markt?
    • Promotie.Hoe zorg je dat jouw ideale klant je producten te zien krijgt?
    • Plaats. Waar ga je je producten verkopen?

    Promotie zal vermoedelijk de meeste aandacht krijgen omdat je daar uitgebreider kunt vertellen over je tactiek en plannen, maar de andere onderwerpen moet je zeker ook kort bespreken, omdat elk van hen een belangrijk strategisch onderdeel van je marketingmix vormt.

    Lees ook:

    Logistiek en werkzaamheden

    Logistiek en werkzaamheden zijn de tools die je gebruikt om jouw ideeën om te zetten in realiteit. Als je een ondernemingsplan ga schrijven voor jezelf is dit nog steeds een belangrijk onderdeel, maar kun je toe met minder detail dan in een ondernemingsplan geschreven met het oog op financiering.

    Behandel alle onderdelen van je geplande werkzaamheden, inclusief:

    • Leveranciers. Waar haal je je grondstoffen vandaan of waar worden je producten gemaakt?
    • Productie. Ga je je product maken, laten maken, bij een groothandel betrekken of dropshippen? Hoe lang duurt het om je product te maken en naar jou te verzenden? Hoe ben je van plan om te gaan met drukke periodes of onverwachte toename in vraag?
    • Gebouwen. Waar gaan jij en je team werken? Ga je een fysieke winkel gebruiken? En zo ja, waar?
    • Materiaal. Welke tools en technologie heb je nodig om aan de slag te kunnen? Hier hoort alles bij, van computers tot gloeilampen tot wc-papier.
    • Verwerking en verzending. Doe je alle orderverwerking zelf of huur je een bedrijf in om het voor je te doen?
    • Voorraad. Hoe groot wordt je inventaris, en waar sla je alles op? Hoe verzend je producten naar klanten en hoe ben je van plan inkomende en uitgaande inventaris bij te houden?

    Dit hoofdstuk moet duidelijk maken aan de lezer dat je goed weet hoe je toeleveringsketen in elkaar zit en dat je een goed calamiteitenplan hebt voor alles wat er eventueel mis zou kunnen gaan. Als alleen jij je ondernemingsplan leest kan dit hoofdstuk je helpen met het maken van belangrijke beslissingen, zoals het bepalen van je prijzen aan de hand van je geschatte kosten en het punt in de toekomst waar je hoopt je eerste investeringen eruit te hebben.

    Lees ook:

    Financieel plan

    Hoe fantastisch je idee ook is en hoeveel moeite, tijd en geld je er ook in investeert, uiteindelijk staat of valt je bedrijf met hoe financieel haalbaar het is. Als het erop aankomt willen investeerders alleen in zee gaan met een bedrijf waarvan ze verwachten dat het geld op zal leveren, nu en in de toekomst.

    Hoe gedetailleerd je financieel plan moet zijn hangt af van je lezer en je doelen maar de volgende drie element moeten er in ieder geval in staan: Een winst- en verliesrekening, een balans en een kasstroomoverzicht. Het kan ook een goed idee zijn om financiële prognoses toe te voegen.

    Hier vind je een handige (Engelstalig) spreadsheet die alles bevat wat je nodig hebt voor een winst- en verliesrekening, een balans en een kasstroomoverzicht, inclusief voorbeeldbedragen. Door de nummers aan te passen kun je ook een prognose maken van het financieel plan.

    Winst- en verliesrekening

    Je winst- en verliesrekening is bedoeld om de lezer een overzicht te geven van je inkomstenbronnen en uitgaven in een bepaalde periode. Deze informatie helpt ze om het allerbelangrijkste uit te rekenen: het bedrag onder de streep, oftewel de winst en verlies die je bedrijf had in die periode. Als je bedrijf nog niet gestart is kun je een prognose van deze bedragen invullen.

    Balans

    De balans laat zien hoeveel vermogen er in je bedrijf zit. Aan de ene kant staan al je activa (je bezit) en aan de andere kant staan al je passiva (je schulden). Samen vormen ze een momentopname van je eigen vermogen, wat uitgerekend wordt als

    Activa - Passiva = Vermogen

    Kasstroomoverzicht

    Een kasstroomoverzicht is vergelijkbaar met een winst- en verliesrekening, met één belangrijk verschil: bij een kasstroomoverzicht wordt ook rekening gehouden met wanneer rekening van en voor jou precies betaald zijn.

    Als het geld wat binnenkomt meer is dan het geld wat naar buiten gaat, is je kasstroom positief. Is het tegenovergestelde het geval, dan is je kasstroom negatief. Wat een kasstroomoverzicht je laat zien is wanneer je te weinig geld hebt of juist een overschot hebt en op welke momenten je eventueel een noodfonds beschikbaar moet hebben om je bedrijf boven water te houden.

    Het is een goed idee om een prognose-kasstroomoverzicht te maken en er zo achter te komen waar gaten of negatieve kasstroom zitten, waarna je je bedrijfsvoering daarop kunt aanpassen. Hier vind je een volledig overzicht van hoe je kasstroom prognoses voor je bedrijf aan kunt pakken.

    Download nu alle drie spreadsheets die je nodig hebt om een goede financiële verklaring (financieel plan) voor je ondernemingsplan te maken.

    Lees ook:

    Tips voor het maken van een ondernemingsplan

    Er zijn een paar belangrijke dingen waarmee je rekening moet houden voor het maken van een goed bedrijfsplan. 

    • Ken je publiek. Als je weet wie jouw plan leest kun je de taal en het detailniveau daarop afstemmen. Dit kan ook helpen ervoor te zorgen dat je de meest relevante informatie opneemt en erachter komt wanneer je onderdelen die niet zo belangrijk zijn, moet weglaten.
    • Zorg voor een duidelijk doel. Je moet meer werk verzetten en een grondiger plan afleveren als het jouw doel is om financiering voor jouw bedrijf veilig te stellen in plaats van een plan voor jezelf of je team.
    • Investeer tijd in onderzoek. Gedeelten van jouw bedrijfsplan zullen voornamelijk gebaseerd zijn op jouw ideeën en visie, maar voor sommige van de meest cruciale informatie die je nodig hebt, is onderzoek uit onafhankelijke bronnen vereist. Hierin kun je tijd investeren om te begrijpen aan wie je verkoopt, of er vraag is naar jouw producten en wie nog meer soortgelijke producten of diensten verkoopt.
    • Houd het kort en to the point. Het maakt niet uit voor wie je schrijft, het bedrijfsplan moet kort en leesbaar zijn - over het algemeen niet langer dan 15 tot 20 pagina's. Als je aanvullende documenten hebt waarvan je denkt dat ze waardevol kunnen zijn voor je publiek en je doelen, overweeg dan om ze als bijlagen toe te voegen.
    • Houd de toon, stijl en stem consistent. Dit kan het beste worden beheerd door één persoon het plan te laten schrijven of door het plan de tijd te geven om correct te worden bewerkt voordat het wordt verspreid.

    Veelgemaakte fouten bij het schrijven van een ondernemingsplan

    Helaas kunnen ondernemingsplannen ook mislukken. Vermijd deze veelvoorkomende zakelijke fouten:

    • Geen exit-strategie. Beleggers die jouw ondernemingsplan lezen, willen één ding weten: gaat jouw onderneming hen geld opleveren? Als je geen exitstrategie laat zien, of een plan voor hen om het bedrijf met maximale winst te verlaten, zul je weinig geluk hebben om kapitaal te vinden. 
    • Onevenwichtige teams. Een geweldig product is een goede start. Maar een ongelooflijk team zal het naar de top brengen. Helaas zien veel ondernemers een uitgebalanceerd team over het hoofd. Ze gaan ervan uit dat lezers potentiële winst willen zien, zonder zich zorgen te maken over hoe je het voor elkaar krijgt. Als je een nieuw software-idee pitcht, is het logisch om ten minste één ontwikkelaar of IT-specialist in je team te hebben. 
    • Ontbrekende financiële prognoses. Jouw cijfers zijn het meest interessante deel voor lezers. Laat jouw balans, kasstroomoverzichten, winst- en verliesrekeningen en resultatenrekeningen niet weg. Voeg jouw break-even-analyse en return-on-investment-berekeningen toe om een ​​succesvol businessplan op te stellen. Soms kan een zakelijke lening essentieel zijn om jouw bedrijf te laten groeien.
    • Spelling- en grammaticafouten. Sommige bedrijven denken dat het inhuren van een professionele redacteur overdreven is. De realiteit is dat de beste organisaties een redacteur hebben die hun documenten beoordeelt. Als iemand typfouten ontdekt tijdens het lezen van jouw bedrijfsplan, hoe kunnen ze dan geloven dat je een succesvol bedrijf gaat leiden?

    Met plannen bouw je een degelijke basis voor groei

    Een ondernemingsplan maken helpt je om duidelijk te krijgen welke stappen je bedrijf in de toekomst het beste kan nemen, zelfs als je niet van plan bent om financiering aan te vragen – en het helpt je om te zien waar er nog gaten zijn, zodat je kunt ingrijpen voor er problemen ontstaan. Of je nou een ondernemingsplan schrijft voor een nieuw webshopidee, voor een nieuwe fysieke winkel of voor het uitbreiden van je eigen bedrijf, je hebt nu een uitgebreide handleiding tot je beschikking met alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan met de volgende fase van je bedrijf.

    Illustraties: Rachel Tunstall

    Dit is een vertaling van een origineel Shopify-artikel van Desirae Odjick.

    Lees ook: Coming soon page: breng je product of webshop al voor lancering onder de aandacht


    Start je eigen webshop met Shopify! Probeer ons platform geheel vrijblijvend – je zit nergens aan vast.


    Veelgestelde vragen over het maken van een ondernemingsplan

    Wat is een ondernemingsplan?

    Een ondernemingsplan is een document waarin een bedrijf beschreven wordt: de producten of diensten die het levert, hoe het geld verdiend wordt, wie er werken, hoe het gefinancierd wordt, hoe het werk uitgevoerd wordt, en nog vele andere essentiële details. In onze blog nemen we je stap voor stap mee in het zelf maken van een ondernemingsplan.

    Waarom een compleet ondernemingsplan schrijven?

    Onder andere investeerders gebruiken een compleet businessplan om de levensvatbaarheid van een bedrijf te evalueren voordat ze besluiten om erin te investeren (of niet). Maar er zijn een aantal zeer goede redenen om een bedrijfssplan te schrijven, ook als je geen financiering nodig hebt. We lichten 5 redenen toe waaronder het evalueren van ideeën. Als je meerdere ideeën hebt, kan een snel plan voor elk idee je laten zien welke de grootste kans op succes heeft, zodat je je daarop kunt focussen.

    Welke hoort in een goed ondernemingsplan voorbeeld?

    Om een goed ondernemingsplan te schrijven moet je een aantal dingen in je achterhoofd houden: weet voor wie je schrijft, zorg dat je een duidelijk doel hebt, investeer tijd in onderzoek, hou het kort en bondig en gebruik een consistente toon en stijl.

    Wat is een SWOT-analyse

    Een SWOT-analyse is een lijst van sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen voor je bedrijf, zowel van binnenuit als buitenaf gezien. SWOT staat voor: Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. Een SWOT-analyse dwingt je om na te denken over de toekomst voor jouw bedrijf.